Webáruház indítása a nulláról – 16 lépésben16 perc olvasás

Ha azt gondolod egy online webáruház indítása gyerekjáték, tévedsz

Webáruház indítása a nulláról nem könnyű, de nem is lehetetlen. Ha már értékesíted a termékeidet a “földi” üzleteden keresztül, akkor ez egy remek alkalom, hogy immáron elkezdődjön webáruházad indítása is. Ügyfeleidnek kínálj egyszerű és kényelmes módot, hogy bárhonnan tudjanak vásárolni.
Az üzlettulajdonosok többsége kihívásokkal néz szembe, mivel nem ismeri a pontos eljárást egy webáruház indítására. Bonyolult lehet, ha azt sem tudjuk, hol kezdjünk neki.
A sikeres webáruház indítása és felépítése sokkal több tennivaló, mint egy domain megvásárlása és egy előre elkészített sablon / téma létrehozása.

webáruház indítása

Az alábbiakban megmutatjuk hogyan zajlik egy webáruház indítása a nulláról – lépésről lépésre

 1. Készíts kutatást a célpiacodról, versenytársaidról
 2. Válaszd ki a legjobb domain nevet a webáruházad számára
 3. Készíts hatékony üzleti tervet
 4. Válaszd ki a céljaidnak megfelelő webáruház platformot
 5. Tervezd meg webáruházad
 6. A webáruház megjelenésének és kezelőfelületének fejlesztése
 7. Határozd meg a termékkategóriákat
 8. Készítsd elő a termékképeket, videókat
 9. Írd meg a termékleírásokat
 10. Állítsd be a fizetési módokat
 11. Állítsd be a kiszállítási díjakat
 12. Tárhelyszolgáltatás és SSL tanúsítvány
 13. Keresőoptimalizálás
 14. Vég nélkül tesztelni
 15. Közösségi- és tartalommarketing stratégia
 16. Rendszeres karbantartás

Beszéljünk a fenti pontokról részletesen.

1. Készíts kutatást a célpiacodról, versenytársaidról

Alapvető fontosságú a piac és a versenytársak kutatásainak elvégzése, mivel segít felismerni, hogy mit tesznek a versenytársak, mi működik, és mi nem. Milyen kihívásokkal kell szembenézniük, ha jól teljesítenek – az a webáruház felhasználói élménye vagy az árazási stratégia miatt van-e. Milyen testreszabási lehetőségket kínálnak a termékoldalakon, milyen fizetési lehetőségeket és szállítási módokat kedvel a célcsoport a legjobban stb.
Próbáld megfigyelni ezeket a mutatókat legalább 5-7 legfontosabb versenytársad esetén, ezek alapján választhatod ki a legjobb paramétereket webáruházadban.
Nem szabad sajnálni az időt az alapos kutatásra és felfedezésre, a kitartás később sokszorosan meghozza a gyümölcsét.

2. Válaszd ki a legjobb domain nevet a webáruházad számára

Miután végeztél az összes szükséges kutatással, és meghatároztad a termékeket, amiket értékesíteni szeretnél webáruházadban, a következő lépés a megfelelő domain név megvásárlása.
A domain név az a cím, amit a böngészőbe beírva az internet-felhasználók eljutnak vállalkozásod weboldalához. Nagyon fontos a megfelelő domain név kiválasztása az üzleted számára, mivel ez hosszú távon növeli vállalkozásod hitelességét

Tervezés - webáruház indítása

.
A kiválasztott domain nevet a számtalan hazai regisztrátor közül bárkinél megvásárolhatod.

3. Készíts hatékony üzleti tervet

A webáruház indítása határozottan nagyszerű ötlet, sok lehetőséggel, de a technológiai fejlesztésekkel a piac gyorsabban változik, mint valaha, és az áttekinthető üzleti terv segít kiemelkedni.

Az 1. lépésben elvégzett piac- és versenytárs kutatás segít a megalapozott üzleti terv elkészítésében, figyelembe véve a potenciális vásárlók igényeit. Mire van szükségük, amikor online vásárolnak, és mit kell kínálnod a webáruházadban, hogy a létező legjobb vásárlási élményt biztosítsd számukra.

Webáruházad üzleted majden minden területére hatással lesz, beleértve az értékesítés-marketinget, az ügyfélszolgálatot, a könyvelést és az információs technológiát. Mikor elkezded összeállítani az üzleti tervet, ismerd fel, hogyan érheti el webáruházad a szervezeted minden zugát, és miként segítheti vállalkozásod hosszú távú növekedését.

4. Válaszd ki a céljaidnak megfelelő webáruház platformot

A következő lépés, hogy kiválasztjuk az üzleti igényeidnek leginkább megfelelő webáruház platformot. A megfelelő platform kiválasztása webáruházad felépítéséhez óriási hatással lehet az online üzleti vállalkozásod sikerére.
Mivel a piacon számos különféle webáruház platform elérhető, nehéz lesz kiválasztani azt a platformot, amely hatékonyan és költségvetéseden belül képes kielégíteni minden igényed.

A webáruházrendszer kiválasztásakor az alábbi tényezőket vedd figyelembe:

 • Árazás
 • Rugalmasság az egyedi tervek és szolgáltatások megvalósításában
 • Külső rendszerek integrációjának lehetősége és könnyűsége
 • Mobilbarát megjelenés
 • Beépített marketing funkciók megléte
 • Könnyű megrendelés és készletgazdálkodás
 • Képes legyen követni üzleted növekedését
 • Keresőbarát felépítés
 • Biztonság

Ha kis mennyiségű készlettel indulsz, és nincs szükséged sok egyedi funkcióra, akkor minden webshop fejlesztő cég a woocommerce-et ajánlja. Ez a platform rendelkezik minden olyan funkcióval, amelyet egy megszokott webáruház igényel.

Ha stabil, jól működő üzleted van rengeteg termékkel és sok egyedi funkcióra van szükséged, hogy csodálatos vásárlási élményt biztosíts a vásárlóidnak, a Magento és a 3dCart a piacon elérhető legjobb e-kereskedelmi platformok. Persze létezik néhány jó, bérelhető webáruház platform is, amit érdemes felfedezni.

Számodra is kellemetlen, ha csak ülsz a babérjaidon?

Inkább felkelek és készíttetek webáruházat.

5. Tervezd meg webáruházad

Nem túl nehéz egy egyszerű weblapot megtervezni tartalomkezelő rendszerrel, de egy teljesen működőképes webáruház kialakítása sok kihívással jár. Webáruházad nem csak a termékeid és szolgáltatásaid bemutatására szolgál, hanem arra ösztönzi a felhasználókat, hogy online vásároljanak.

Fontold meg, hogy megbízol egy tapasztalt webáruházakkal foglalkozó weboldal-tervező céget megtervezésével. A nagyszerű formatervezés vonzó és könnyen olvasható, intuitív navigációval. Az ügyfeleidnek könnyen meg kell találniuk, amit vásárolni szeretnének, különben a versenytársak felé fordulnak.

Webáruházad használhatósága növekszik, ha a termék- és szolgáltatási információkat világos, tömör módon jeleníted meg.

6. A webáruház megjelenésének és kezelőfelületének fejlesztése

Miután a webáruház összes oldalának a megtervezése megtörtént, a következő lépés a minőségi fejlesztés vagy kódolás a kiválasztott webáruház platformon.

Vannak bizonyos jellemzők, amik minden webáruház indítása esetén tudni kell, hogy az üzlet versenyképes marahasson.
A webáruházak sikerességét nemcsak az általad kínált termékek és szolgáltatások és a weboldal kialakításának megfelelő szintje határozza meg, hanem azok a szolgáltatások, amelyeket a weboldalad kínál mind az ügyfelek, mind a weboldal tulajdonosai számára.
A hatékony termékoldal és az intuitív pénztár a legfontosabb rész.

Sose akadályozd meg a vásárlókat a kívánt termékopciók és a pénztár lehető leggyorsabb elérésében.
Nagyon fontos, hogy minden oldal gyorsan töltődjön be, ami elsősorban a weboldal hatékony kódolásával érhető el.
Bízz meg egy tapasztalt, webáruházakkal foglalkozó weboldal készítő céget, aki elkészíti az a weboldalad az összes érvényben lévő kódolási szabvány szerint.

Kapcsolódó cikk: 10 elem amit egy modern webáruház tartalmazzon

Nem utolsó szempont a webáruház design. Törekedj arra, hogy a felhasználók megismerjék webáruházadon is a céged arculatát. Használd a megismert céges logót, üzleteid színvilágát. Nem bonyolult technikai feladat üzleted Google térképének beszúrása. Apróság, de mégis látványosabb, érdekesebb lesz oldalad általa.

Mindenkép készíts blogot. Egy üzleti blog ma már nélkülözhetetlen velejárója egy webáruháznak.

Kezelőfelület - webáruház indítása

7. Találd ki a termékkategóriákat még a webáruház indítása előtt

Minél jobb a termékek rendszerezése webáruházadban, annál könnyebb lesz az ügyfeleknek megtalálniuk a szükséges termékeket.
Nem számít, milyen típusú termékeket árusítasz, az internetes kereskedelem sikere érdekében nagyon fontos megérteni, a felhasználók hogyan keresik a termékeidet. A pontos és jól szervezett termékkategória-struktúra kialakítása lehet sikereid egyik záloga webáruházadban.
A pontos kategória / alkategória felépítés nem csak a weboldal felhasználói élményének javításában fog segíteni, hanem a kulcsszavak számára a áruházad jó rangsorolásában is segít.

Számos különböző módon osztályozhatod termékeidet, de a jobb, ha kikéred egy SEO szakértő véleményét a kategória struktúra lehető legjobb megértése és megvalósítása érdekében.

8. Készítsd elő a termékképeket, videókat

Fontos, hogy megbeszéld a webáruházad fejlesztőivel az új webáruház különbözõ területeihez szükséges képméreteket, és kezdd el a munkát már a fejlesztés fázisában. Egy jó kép többet mond ezer szónál.
Amikor valaki megérkezik webáruházadba, figyelme először az általad használt képekre irányul. Ha tetszik neki, amit lát, több időt fog eltölteni a webáruházadban. A webáruházad jó minőségű termékfotói segítenek abban, hogy minél több látogató vásárlóvá váljon.

Egyik legfrissebb kutatás szerint a fogyasztók kb. 71%-a szerint a videó jobban elmagyarázza a terméket. Webáruházad termékmagyarázó videói segítenek a vásárlónak, hogy megértsen mindent a termékeidről, és segítse őket a vásárlási döntés meghozatalában. Nem lehet tagadni azt a tényt, hogy manapság a vásárlók a videókat jobban szeretik, mint a hosszú magyarázó szövegek olvasását.

9. Írd meg a termékleírásokat már a webáruház indítása előtt

A webáruház tulajdonosok általában alábecsülik a minőségi tartalom fontosságát. Noha jó minőségű termékképeket vagy termékmagyarázó videókat használsz, az ügyfeleknek sok más kérdésük lesz a termékeddel kapcsolatban, amelyekre részletes termékleírások írásával válaszolhatsz. Az egyedi és felhasználóbarát termékleírások elősegítik kulcsszavaid keresőmotorok általi jobb rangsorolását.

10. Állítsd be a fizetési módokat

A fizetési szolgáltatók a webáruházad fizetési folyamatának szerves részét képezik. Ha nem a megfelelő és egyszerű fizetési lehetőségeket kínálod ügyfeleid számára, webáruházad nem lehet sikeres.

Az összes fontos fizetési lehetőséget, mint például a PayPal / SimplePay, közvetlen banki átutalás, utánvét kínálni kell ügyfeleidnek. A fizetési átjáró kiválasztása során ellenőrizd a PCI megfelelőségét és az SSL tanúsítványt, hogy elkerüld a jövőbeni biztonsági problémákat.

11. Állítsd be a szállítási díjakat

Az online vásárlók sokat foglalkoznak az általad kínált szállítási lehetőségekkel és a szállítási díjakkal. A kutatások szerint a vásárlók 45% -a elhagyja az oldalt, ha nem talál ingyenes szállítási lehetőséget.
Integrálnod kell azokat a szállítási módokat, amelyek gyorsabb és olcsóbb szállítási lehetőségeket kínálnak az ügyfeleknek webáruházadban.

Ha valamelyik területen nem tudod kielégíteni ügyfeleidet, el fogod veszíteni az eladást.
Egyértelműen meg kell határoznod a megrendelés szállítási dátumát az élő megrendelés követési funkcióval. A pozitív szállítási élmény növeli az ügyfelek bizalmát és újabb vásárlásra ösztönzi őket.

tárhelyszolgáltatás, ssl - webáruház indítása

12. Tárhelyszolgáltatás és SSL

A webtárhely alapvetően egy olyan hely egy szerveren, ahol a webáruházad él. Meg kell vásárolnod egy megbízható tárhelyszolgáltatást, hogy az új webáruház mindig elérhető legyen a nyilvánosság számára. A választott tárhelyszolgáltatás óriási hatással lesz webáruházad teljesítményére, ezért legyél körültekintő, miközben kiválasztod a tárhely szolgáltatót. Konzultálj a wbfejlesztő céggel, hogy tanácsot kapj az üzleted igényeinek megfelelő tárhelycsomag specifikációival kapcsolatban.

Mindenképpen integrálni kell az SSL-t a webáruházadba, hogy a vásárlók biztonságos vásárlási élményt kapjanak. SSL tanúsítványt a tárhelyszolgáltatónál szerezhetsz be.

13. Keresőoptimalizálás (SEO)

A SEO a webáruházad organikus keresési rangsorolásban való  javítására szolgáló folyamat, ami taktikákat alkalmaz. Ha potenciális vásárlóid nem találják meg webáruházadat a keresőben, akkor nagy értékesítési lehetőséget veszítesz el. A webáruház tulajdonosok általában figyelmen kívül hagyják a SEO-t, mert nem tudják, mennyire fontos az üzlet hosszú távú sikere miatt. A SEO-t integrálni kell webáruházad tervezési és fejlesztési folyamatába.

14. Tesztelés

Az webáruház-fejlesztő csapat elvégzi a weboldalad tesztelését több fajta böngészőn és eszközön, de neked is tesztelni kell a működést. Még a hivatalos indulás előtt meg kell győződnöd róla, hogy a weboldal minden egyes része hibátlanul működik.
A nem megfelelően tesztelt weboldal valószínűleg jól néz ki az egyik böngészőben és eszközön, de egy másikban széthullik, és ha valamelyik funkció nem működik – a vásárlók egyszerűen máshova mennek. A webáruház indítása után A / B teszteket kell folytatni annak meghatározására, hogy mi működik, és mi nem.

15. Közösségi- és tartalommarketing stratégia

Csak felépíteni a jó internetes üzletet nem elegendő, a siker érdekében tartalmat is jól meg kell tervezned. A tartalommarketing és a közösségi média marketing az online kereskedelem marketing stratégiájának két legfontosabb pillére.

A tartalommarketing célja, hogy hasznos tartalmat hozz létre a célközönség számára, és terjeszd azt különféle csatornákon keresztül. Az értékes tartalom rendszeres létrehozása és megosztása elősegíti az ügyfelek bizalmának növekedését a márkád és vállalkozásod felé. A terület szakértőjeként tüntet fel. Hozzájárul a konverziók és a keresőmotorok rangsorolásának javításához.

A közösségi média egy másik fontos csatorna a vevőkkel való kapcsolattartáshoz, és az eladások növeléséhez. A közösségi média integrálása webáruházad marketingjébe rendkívül fontos.

Számodra is kellemetlen, ha csak ülsz a babérjaidon?

Inkább felkelek és készíttetek webáruházat.

16. Rendszeres karbantartás

A te munkád nem ér véget, amikor a webáruház tervezése és fejlesztése befejeződik. A zökkenőmentes működés érdekében fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd és karbantartsd minden lehetséges probléma esetén. Az oldal fejlesztése során gyakran figyelmen kívül hagyunk néhány fontos szempontot, hogy időben végezzünk és indulni tudjunk. Fontos egy élő látogatókövető eszköz használata annak ellenőrzésére, hogy a vásárlók hogyan lépnek kapcsolatba a webáruházaddal, és hogy melyik szakaszban milyen problémákkal néznek szembe.

Következtetés:

Webáruházad sikere számos tényezőtől függ, mint például a termékek minősége, a könnyen használható webáruház, a versenyképes árképzés, az ügyfélszolgálat, a marketing stratégia stb. Ha a fenti lépéseket megfelelően hajtod végre, akkor jó pozíciót érsz el.
A nagy versenyek idején webáruházad értéket teremt az ügyfelek számára, és minél több értéket tud nyújtani, annál nagyobb az esélyed, hogy vállalkozásod sikeres lesz.

Ha további kérdésed van egy online webáruház felépítésével kapcsolatban, kérlek, írj egy hozzászólást a bejegyzés alá, szívesen segítünk.

Szóljon hozzá!