A jó termékleírás titka – teljes útmutató12perc olvasás

A termékleírás megírása közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Igatán ritka a jó termékleírás, pedig manapság mindenki tartalom írónak nyilvánítja magát. Rengeteg vállalkozót találsz akik online termékleírásokat írnak, de 1%-uk sem ismeri a súlyát pontosan mit kell írni a termékleírásba, mi az ami valójában vonzza a vevőt. Sajnos ez a valóság, de az alagút végén látszik a fény.

Először megvizsgáljuk, hogy miért szükségesek a termékleírások egy webáruházba.

termékleírás írása

Hogy miért is:

  • A termékleírások segítik a potenciális vásárlókat abban, hogy eldöntsék, befektetésük megéri-e.
  • Segítenek értékes információkkal szolgálni nekik a termékről.
  • A márkád általános, csiszolt vonzerejét adják.
  • A leírások csodát tesznek a technikai SEO-val, amit minden online marketing szakértő elmond neked a hét bármely napján.
  • Segít a potenciális vevőt rendszeres vásárlóvá alakítani.
  • Használati tippeket ad a vásárlóknak és jelzi mire kell figyelni.

Most, hogy kitárgyaltuk a „Miért” lehetőséget, folytassuk a „Hogyan”-nal.

Ki az ideális vásárlóm?

A webáruház készítés során ügyelj arra, hogy a termékleírásoknak az ideális vevő körül kell forognia, semmi egyéb nem számít. Először ki kell találnod, ki az ideális vevőd, mit szeret, mit nem szeret, mikor online, meg tudod-e nevettetni, rá tudod-e venni, hogy rákattintson az áhított „Megveszem” gombra.
Az ideális vásárló technikailag a leghűségesebb képzeletbeli vásárló. Pontosan az a fajta ember, aki miatt létrehoztad az üzleted. 

A célközönség megtalálása előfeltétele a webáruházak online marketingjének. Tekintettel a verseny intenzitására a mai őrült üzleti világban, ezek a részletek sokkal fontosabbak, mint gondolnád.

Az NNgroup egyik tanulmánya kiderítette, hogy az összes befejezetlen vásárlás 20%-a – a vásárlók véleménye alapján – a hiányos vagy nem világos termékinformációknak tulajdonítható.

Mielőtt elkezdenéd webáruházad termékleírásait megírni, kutakodj, mit vásárolnak az ügyfelek online, milyen weboldalakat látogatnak gyakran. Meg kell értened mi tartja őket ébren éjjel, milyen eladásokat keresnek, mik a döntő tényezők. Ha ezt megfontoltan megteszed, nyert ügyed van. 

Az sem hátrányos, ha van a webáruházad mellett egy szakmai blog. A posztjaid hozzászólásaiban és értékes tapasztalatokat nyerhetsz a vásárlói szokásokkal kapcsolatban.

Ez segít megtalálni és azonosítani a velük használandó hangot és lehetővé teszi, hogy a vevőid érzelmi hangulatára hangolódva kezdd el a termékleírás megírását. A termékleírásnak nem termékközpontúnak kell lenni. Ügyfél-központúak legyenek, ha magasabb konverziókat szeretnél elérni. Világos?

Előnyök, amire nem tudnak nemet mondani!

Az sem számít, ha a legjobb webshop fejlesztővel lépsz kapcsolatba, az eladásad nem növekednek, ha a termékleírásokban nem mutatsz be vonzó előnyöket. Hogy miért? Mert az emberek azt akarják, hogy életük jobb és kényelmesebb legyen minden lehetséges módon.

Próbaképpen olyan termékeket kellene eladnod, amiket te magad fogsz megvenni. Érezni kell az izgalmat amit a termék előnyei kínálnak és a megoldásokat, amiket általa kapsz. Senkit sem vonzanak az általános megoldások, amik mindenhol láthatók, arra kíváncsiak ez a hely mit tartogat számukra.

Nézd meg ezt a termékleírást:

“Néha a szezonális kézmosás illatához elengedhetetlen az ünnepi szellem keltése. A számos ünnepi illatban kapható, természetes eredetű gél kézmosónkkal a kezed puha marad, tiszta és készen fog állni arra, hogy egy pár tisztességes kesztyűbe bújtassák. Ez tényleg az év legjobb időszaka rá.”

Egyértelműen arra utal, hogy a termék nem csupán szokásos szappan. A szappan kiváltja benned az ünnep szellemét, így ünnepi és örömteli érzetet érezhetsz. Sokkal jobb, mint minden más átlagos termékleírás, igaz?

Meg kell mutatnod, hogy lesz a vásárlók élete valóban jobb, miután befektetnek a  termékeidbe és szolgáltatásodba. Kerüld a termékek eladását, igyekezz eladni egy olyan élményt, amelyet soha nem fognak elfelejteni.

Javaslunk egy kiemelkedő tanulmányt a közelmúltból:

„Ha a vásárlók kérdési megválaszolatlanul maradnak a vásárlás során, vagy bármilyen esetben, nem csak a rendelést szakítják meg, hanem az oldalt is elhagyják. Egy közelmúltbeli tanulmány egyik vásárlója nem találta meg a termékleírásban a szükséges információkat, ezért elhagyta az oldalt, hogy további információt keressen a Google-ban. ”

Számodra is kellemetlen, ha csak ülsz a babérjaidon?

Inkább felkelek és készíttetek webáruházat.

Határozd meg a hangot, amit használsz

Hogyan írhatunk termékleírásokat, amelyek eladnak? A lehető leghamarabb találd meg a hangod, és ragaszkodj hozzá.

Úgy akarod látni a márkádat, mint egy hivatalos szervet? Vagy azt akarod, hogy az ügyfelek barátságos, elérhető márkának tekintsenek?

A hangszíned lehet az, ami a legnagyobb különbséget teszi, mikor megradgadod a vevőket. Egyedül ez az ami különbbé tesz versenytársaidnál.

Nem azt kérjük, hogy minden alkalommal szórakoztató légy, van egy vékony vonal, amit nem szabad átlépni. Csak annyit tegyél, hagyd, hogy a személyiséged kibontakozhasson az ügyfelek előtt, és imádni fognak érte.

Azon legyél, hogy magadról a legjobb bizonyítványt állítsd ki, olyan aurát varázsolj magad köré, amely barátságos, megközelíthető és legfőképpen – jól hallgatható.

Nézd meg ugyanazon termék ellentmondó leírásait:

“Ez a kulcstartó műanyagból készült és fehér színű, amely ideálisan sötét színű falra helyezhető. Legfeljebb 12 átlagos méretű kulcsot képes tárolni, és az elkövetkező években nem lesz érzékeny a karcolásokra.” 

 

“Az első benyomás az utolsó benyomás. Úgy helyezze el, hogy mindenki lássa, aki belép otthonába. Ez az ergonómikus kulcstartó mindenki figyelmét magára vonja és rengeteg hasznot kínál Önnek, ami mindenki számára nyertes helyzet. A fehér manapság ilyen. Párosítsa ezt egy sötét szürke fallal, és végzett is a lakás dekorációjával.”

Remélem most ráéreztél a lényegre! Határozd meg a hangszínedet abban az értelemben, ahogy valószínűleg az üzlettel foglalkozol, de ne legyen unalmas. Lehetsz humoros, akár pimasz is, ha nem bántasz senkit meg vele.

Termékleírás közösségi média

A közösségi értékelés a legjobb!

Azt minden profi SEO cég megerősíti, hogy a közösségi oldalakon kapott vélemények nélkülözhetetlenek, ha egy erős, keresőbarát webáruház létrehozására törekszel és azt hosszú ideig az üzleti életben szeretnéd tartani. Hiába követsz minden egyéb bevált gyakorlatot pontosan, nem tehetsz mást, minden márka ugyanazt csinálja.

Gyakran láthatsz weboldalakat, vevői vélemények nélkül, ne lepődj meg, hogy az eladási számokkal küzdenek. Hiába a csillogó-villogó design, az emberek nem vásárolnak az oldalon. Már a fejlesztés fázisában gondoskodj, hogy később vevői vélemények szülessenek.

Amikor a potenciális vevőd dilemmába kerül, hogy akarja-e terméked, vagy sem, gyakran a legfontosabb elem a vevői vélemény. A vevői vélemény alapvetően azt jelenti, hogy a felhasználók igazolást adnak a termékedről és magáról a vásárlásról. Ez egy óriási és hiteles forrás, amely igazolja a márkádat.
A vevői vélemények, a termékértékelések és az ügyfelek beszámolói csodákat tesznek a színfalak mögött, még akkor is, ha mindez szemmel nem látható.

A potenciális vevők gyakran megkérdőjeleznek egy terméket, ha csak pozitív termékértékelése van. Az egyik legjobb módszer a vevői értékelések hitelességének megőrzéséhez, ha a véleményt a vásárló képével is kiegészíted.

Kerüld a töltelék kifejezéseket

Ha nincs már elég szavunk és nem egészen tudjuk, hogyan kell befejezni egy adott mondatot, mivel az elmúlt néhány órában száz leírásba már befektettük agyunkat, írjunk valami olyasmit, mint a „jó termékminőség”.

Nos, ez nem mindig ad hozzá a leíráshoz, ergo, tartózkodj az ilyen töltelékmondatok használatától.

Ezek a kifejezések azt mondják a látogatónak, hogy ez csak egy átlagos termék, és arra késztetik, hogy továbblépjen. Az egész vásárlási folyamatot kevésbé meggyőzővé teszik, és nagyon taszító aurát alakítanak ki. Legyél konkrét, amennyire csak lehetséges, hogy a látogatókat vonzzad a részletes információkkal.

Biztos hallottad már, hogy az ördög a részletekben rejlik? Erről szól a termékleírás, megvilágítja azokat a tulajdonságokat, amelyeket senki más nem kínál. Lehetőleg kerüld a felesleges terjengősséget, mivel senkinek nincs ideje vagy türelme hozzá.

Egy 2001-ben publikált tanulmány kimutatta, hogy a leírásos menüket használó éttermek eladásai legalább 27% -kal növekedtek. Ez nem csak a vendégek ételhez való hozzáállását javította, hanem az étteremhez is.

Legközelebb, ha költségvetést készítesz egy webáruház tervezésére, jól gondold át. Fordíts kiemelt figyelmet a termékleírásokra.

Számodra is kellemetlen, ha csak ülsz a babérjaidon?

Inkább felkelek és készíttetek webáruházat.

Gyakorold a szavak csábítását

Ha valaki nem tudná, nem a tényleges csábításról lesz szó. Higgadj le. A szavakkal lehet figyelmet felkelteni, ami fontos, a megfelelő felhasználás esetén. Inkább előbb, mint később, de fel kell ismerned, hogy ez az egyik legnagyobb marketing eszköz, amit valaha is birtokoltál. És tudod mi a levonzóbb benne? Hogy ingyenesen elérhető.

Az éttermek és a felső kategóriás szállodák már régóta ismerték és felismerték ezt a tényt – az érzelemre ható szavak pozitívan befolyásolják az eladásokat és óriási haszonkulcsokat eredményeznek. Ennek oka az, hogy olyan ügyfeleket vonzanak, akiknek másképp nem lehet a szemébe nézni.

Éppen ezért láthatod egy modern étteremben a következő neveket: – Érzéki vörös bársonyos szelet – Dobok az égből – Hipnotikus vanília fagylalt csokoládéhabbal, hogy csak néhányat említsünk.

Vegyük a jelzéseket

Oka van, hogy ez a tendencia egyre népszerűbbé válik a nap múlásával, mert működik. Venni kell a jelzéseket és gyakorolni a termékleírásokra vonatkozóan.

Használj olyan szavakat, amelyek azonnal elérik a megcélzott ügyfelek lelkét. Az egyszerű melléknevek nem sokat hoznak, az érzékszervi melléknevek azonban örökké nagy hatást gyakorolnak.

Az apró történetmesélések újabb szintre emelik termékleírásaidat. Ne olyan légy, mint minden más online eladó, használd a képzeleted, és mutasd be a kreativitás bőségét.

Nézd meg ezt a történet-központú termékleírást:

“Volt egy ember, aki minden családi grillezés főszereplője volt, egy hős, ő volt a Grill Mester. Mindig felnéztünk szüleinkre, mikor odahajoltak a rács fölé. Mindig nagyon vártuk azt a napot, mikor mi feleltünk a hús pácolásáért és a finom friss ananász szeletek felvágásáért.
Most, hogy végre felnőttek lettünk és a technológia is rengeteget fejlődött, egy olyan grilleszközt kaptunk, amely mindannyiunkat lenyűgöz.”

Termékleírás másolt szöveggel

Mondj NEM-et a másolt szövegre

Ha van egy óriási bűn, ami az online világban is jelen van, az a duplikált tartalom írása. A plagizmus iránt érdeklődő emberek bekerülnének a számítógépes bűnözés börtönébe, ha rajtam múlna.

A duplikálás minden szempontból tönkreteheti a vállalkozásod. Lehet, hogy az olvasók nem fogják felfedezni, de a Google mindenképpen megteszi. A keresőrobotok gyorsan feketelistára helyeznek minden plagizált tartalommal rendelkező oldalt, ami azt jelenti, hogy a weboldal lefelé húzó örvénybe esik a keresőmotorok rangsorolása szempontjából.

Amint a hírneved a Google-nál megromlik, elbúcsúzhatsz az értékesítésedtől. Akár évekre és hosszú kitartásra és a bevált gyakorlatok alkalmazására lesz szükség, hogy újra visszakerüljön oldalad az eredeti pozíciójába. Az összes SEO termékleírásod, még a duplikálás észlelése után is megsemmisül.

Ennek orvoslására csak annyit kell tenned, hogy egy kisebb összeggel feliratkozol a Copyscape-re, ami segít megakadályozni a plágiumot.

1 hozzászólás

  1. […] 1. Webáruház hiba: Rossz termékképek és termékleírások […]

Szóljon hozzá!